Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6

22 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
landschap_creatief_01.jpg

© Fotograaf: creatief

Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van onder de zes. Dit blijkt uit langjarig onderzoek van Alterra dat al sinds 2006 wordt uitgevoerd. In 2009 zat de waardering nog boven de 7, maar vanaf dat jaar is er sprake van een gestaag dalende trend. Het onderzoek is gebaseerd op de waardering van ruim 47-duizend Nederlanders.    

Één derde geeft onvoldoende

De resultaten laten zien dat ook het percentage dat de aantrekkelijkheid van het landschap als onvoldoende kwalificeert is opgelopen tot meer dan één derde (34,4%). ‘De verklaring voor de dalende waardering is nog moeilijk aan te geven’, aldus Martin Goossen van Alterra. ‘Maar duidelijk is dat de deelnemers ruimtelijk goed verdeeld zijn over heel Nederland, met gegevens in circa 85% van de viercijferige postcodegebieden’. De resultaten zijn een gemiddelde en geven nog niet aan hoe de regionale verschillen liggen.    

Nader onderzoek

Volgens Goossen wordt vooral diversiteit in het landschap gewaardeerd, maar gerichte informatie over gewenste landschapskenmerken vergt nader onderzoek van de gegevens. Ook de kenmerken die als meest storend worden ervaren kunnen dan worden onderzocht. Maar de indruk van enkele jaren geleden dat het allemaal wel goed gaat met het landschap is met dit onderzoek anno 2016 moeilijk te handhaven. Of er een verband is met het beleid voor landschap is niet onderzocht, maar opvallend is de kentering van de waardering sinds 2010, het jaar waarin het Rijk de afschaffing van het landschapsbeleid in gang zette.    

Lange meettijd

De gegevens zijn afkomstig van de website www.daarmoetikzijn.nl . Deze website is ruim 10 jaar online. Door deze lange meettijd is dit onderzoek als een van de weinige aan de hand van een consistente reeks in staat ontwikkelingen op de langere termijn weer te geven. Naast deze Nederlandse website is er ook een Engelstalige website ( www.myplacetobe.eu ) die meer gericht is op de Europese landschappen. Daarmee kunnen de voorkeuren van Nederlandse en buitenlandse bezoekers voor Europese landschappen worden ingeschat. Tevens kunnen de meest populaire landschapstypen in heel Europa worden weergegeven.
Bron: Het Landschapsobservatorium

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.