NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rapport eist algeheel verbod kooihuisvesting kippen

26 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

Vanmorgen hebben verschillende dierenrechtenorganisaties een nieuw rapport gepubliceerd. Het rapport wordt gestuurd aan leden van de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het debat veehouderij dat op 29 oktober zal plaats vinden. Het rapport is een gezamenlijke publicatie van dierenbelangenorganisaties Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en Animal Rights. 

Met het rapport tonen de dierenorganisaties aan dat in het kader van dierenwelzijn en naleefgedrag van pluimveehouders, het houden van kippen in kooien niet meer van deze tijd is. In 2012 werd de legbatterij verboden. Veel Nederlanders zijn vanaf dat moment in de veronderstelling dat er in Nederland geen kippen meer in kooien gehuisvest zijn. Helaas zitten er nog altijd tussen de 4,5 en 6 miljoen kippen opgesloten in kooien. Per januari 2021 zijn de verrijkte kooien, de opvolger van de legbatterij, in Nederland verboden. Maar ondanks dit verbod blijft het grootste deel van de kippen daarna nog altijd in kooien zitten: in de koloniehuisvestingkooi die vergelijkbaar is als het gaat om slecht dierenwelzijn met de verrijkte kooi. Daar is geen enkel verbod voor in het vooruitzicht.

 

Nederland beslist geen koploper in dierenwelzijn 

Nederland loopt fors achter op andere landen wat betreft de kooihuisvesting voor kippen. Duitsland, het land waarbij Nederland om economische redenen in het verleden juist aansluiting bij heeft gezocht wat betreft het houden van kippen in koloniekooien, verbiedt het houden van kippen in koloniekooisystemen per 1 januari 2025. Ook andere landen zoals Tsjechië, Zwitserland, Australië, Oostenrijk, Wallonië en de staten Washington, Oregon en California van de USA hebben het houden van kippen in kooisystemen inmiddels verboden of zijn een dergelijk verbod aan het voorbereiden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.