Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rapport: Agrobiodiversiteit beter benutten voor een duurzame landbouw

  •  
07-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sloot.jpg
Houtwallen en sloten kunnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen. Een gevarieerd bodemleven heeft een gunstige invloed op bodemvruchtbaarheid. Dit zijn enkele voorbeelden van een betere benutting van de biologische diversiteit. Hierdoor wordt de landbouw minder afhankelijk van inbreng van buitenaf zoals gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Een betere benutting van agrobiodiversiteit is daarom de sleutel tot een meer duurzame landbouw.
Dit staat in het rapport 'Agrobiodiversiteit, kansen voor een duurzame landbouw' over onderzoek dat Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft gedaan.
Bij deze agrobiodiversiteit gaat het om drie samenhangende onderdelen:
  • het erfelijk materiaal van dieren, planten en micro-organismen,
  • de organismen en processen die de zogenaamde ecosysteemdiensten (zoals ziektewering en bodemvruchtbaarheid) leveren voor de landbouwproductie,
  •  de biologische en landschappelijke elementen die bestaan dankzij de landbouw.
Agrobiodiversiteit kan betrekking hebben op een enkele akker, maar ook op de hele regio. Strategieën voor het optimaal benutten van agrobiodiversiteit moeten dus verder reiken dan het boerenbedrijf alleen.
Het ministerie van LNV heeft aan Wageningen UR gevraagd om onderzoek te doen aan de hand van drie vragen:
  • kunnen landschappelijke maatregelen op bedrijfsniveau bijdragen aan plaagbeheersing,
  • helpt bodembiodiversiteit bij het weren van ziektes en het bevorderen van de bodemvruchtbaarheid,
  • hoe zijn boven- en ondergrondse biodiversiteit met elkaar verbonden?
Het rapport bevat resultaten van vier jaar onderzoek. Er komen onderwerpen aan de orde als de mogelijkheden van groenblauwe dooradering (zoals houtwallen en sloten) bij plaagonderdrukking en de invloed van bodemkwaliteit op het weren van ziektes. De resultaten zijn zo veel mogelijk vertaald naar bruikbare maatregelen voor agrarische ondernemers ten behoeve van een duurzame voedselproductie, zoals aanbevelingen voor de rotatie en aanleg van bloemstroken.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.