Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rampjaar voor hei- en kommavlinder'

  •  
05-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
heivlinder ikjelle

© Heivlinder - fotograaf: ikjelle

Het is een rampjaar voor een aantal soorten vlinders. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren.

Bijna verdwenen

Vooral in de heidegebieden in het binnenland zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren, aldus de Vlinderstichting.

Bloeiende heide voor vlinders

De kommavlinders vliegen laat in het jaar, om te kunnen profiteren van de bloeiende heide waar ze veel nectar kunnen drinken. Die nectar is nodig om actief te kunnen zijn en zich voort te planten. Vorig jaar bloeide er echter maar heel weinig heide. Ook het schapengras blijkt zwaar te hebben geleden. Dat is een van de belangrijkste planten voor de heivlinder, kommavlinder en kleine heivlinder. De rupsen die er nog wel waren, hadden dit voorjaar daardoor weinig of niets te eten.
Kommavlinder

© Bron: Tim Visser

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.