Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rammelende hazen | Zelf Geschoten

  •  
21-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2552 keer bekeken
  •  

Het is tijd om te rammelen! Rond de kortste dag van het jaar begint het nieuwe voortplantingsseizoen van de haas. Vaak rent eerst een mannetje achter een vrouwtje aan, maar al gauw sluiten meer hazen aan. Soms rennen ze met wel 60 tegelijk en met een topsnelheid van 70 km/u! Dit wordt rammelen genoemd. Art Wittingen maakte deze video op 12 februari bij Enschede. 

Boksen

Tijdens dit spektakel worden paartjes gevormd. Als de hazen een poosje achter elkaar aangerend hebben, kan een rammelaar (het mannetje) langzaam achter een moer (het vrouwtje) aanlopen. Als hij te dichtbij komt, begint de moer te dreigen. Daarna beginnen de twee hazen te boksen met hun voorpoten. Dit gaat er fanatiek aan toe en soms raakt een van de hazen gewond. Uiteindelijk wennen ze aan elkaar en vormen ze een paartje. "Eentje wilde echt niet het haasje zijn en deelde rake klappen uit. Je ziet de plukken haar rond vliegen," schrijft filmer Art. 

Meer over:

haas, rammelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.