Vroege Vogels

Rainbow Warrior zoekt Russische olietanker

  •  
28-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijsschots.jpg
Het Greenpeaceschip Rainbow Warrior vertrekt maandag vanuit Den Helder en gaat op zoek naar de Russische tanker met 'Noordpoololie' die op weg is naar Rotterdam. Dat liet Greenpeace maandag weten. De Rainbow Warrior zal de tanker in de gaten houden en volgen naar de Rotterdamse haven. Daar komen zij naar verwachting deze week aan. De olietanker vaart nu nog ter hoogte van Noorwegen.
De olie is gewonnen op het boorplatform van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied waar Greenpeace vorig jaar september actie voerde. Daarbij werden de 30 bemanningsleden van het schip de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders, opgepakt en vastgezet. Eind december mochten ze naar huis. De Arctic Sunrise vaart onder de Nederlandse vlag. Het schip ligt nog aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk.
De commerciële olieproductie bij het Prirazlomnaja-platform is de eerste in het noordpoolgebied. Greenpeace is fel tegen de boringen in dit kwetsbare gebied, omdat er bij ongelukken onherstelbare milieuschade wordt aangericht.
Nederland kan niets doen tegen de komst van tankers met Noordpoololie, zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken begin vorige maand. De PvdA had haar gevraagd naar de mogelijkheden daarvoor.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.