Zij verdiept zich al een half leven in schelpdieren, hij is verslingerd aan wadvogels en zeezoogdieren... Deze zomer portretteren we verschillende groene types, waaronder ook enkele 'stellen'. Katja Philippart en Mardik Leopold bijten het spits af.
Zoute schelpen eten zoete hap
Philippart is senior onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ op Texel. Daarnaast is zij hoogleraar mariene ecologie aan de Universiteit Utrecht. Onlangs publiceerde zij, samen met collega's, een onderzoek waaruit blijkt dat schelpen op de Waddenzee in bepaalde perioden in het jaar voor meer dan de helft leven van de algen die met het zoete water uit de spuisluizen meekomen, bijvoorbeeld uit het Noord-Hollands kanaal.
Grote sterns
Leopold is senior onderzoeker bij Wageningen Marine Research, het instituut dat onder de vlag van Wageningen University & Research vanuit Den Helder zee-onderzoek doet. Maar naast zijn professionele werk is hij ook in zijn vrije tijd vooral met de veldbiologie bezig. Zo houdt hij al jaren het wel en wee van de kolonies grote sterns op Texel bij.
Niets leukers te bedenken
Bang dat ze door hun beider werk over niets anders kunnen praten dan over biologie zijn Philippart en Leopold niet echt. "Bovendien", zo stellen zij, "is er niets leukers dan biologie, dus wat geeft het!"