Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Radioportret Ben Koks: beschermer van de grauwe kiekendief

20 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Ben Koks

© Rob Buiter

Op 29 juni 1990 beschermde vogelliefhebber Ben Koks voor het eerst, heel impulsief, een nest van de grauwe kiekendief op een Groningse akker tegen de maaimachines. In de jaren daarna groeide zijn Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief uit tot een toonaangevende organisatie op het gebied van bescherming van akkernatuur.

Van ringen naar zenders

De vier jongen uit het eerste beschermde nest van de - in Nederland toen zo goed als uitgestorven – 'grauwe kiek', werden uiteraard van een metalen ringetje voorzien van de officiële ringcentrale. In de jaren die volgden kregen vogels gekleurde ringen met codes, waarmee ze met een telescoop op afstand individueel geïdentificeerd konden worden. Inmiddels krijgen de 'grauwe kieken' soms ook een rugzakje op van hooguit een gram of tien. Koks: "Daarin zit een hightech mini-telefoon, die om de zoveel minuten alle gegevens opslaat over de plek op aarde, de vlieghoogte en desgewenst zelfs de frequentie van de vleugelslag."

Kennis is alles

Het doel van al dat ringen en zenderen is helder, vindt Koks. "Een van de dingen waar ik het meest trots op ben is de hoeveelheid kennis die we hebben verzameld rond deze en andere akkervogels. Natuurbescherming heeft alleen maar zin wanneer je het onderbouwt met gedegen kennis. Helaas is er de afgelopen jaren ook heel veel aangerommeld, bijvoorbeeld in het zogeheten agrarisch natuurbeheer, zonder dat daar een stevige kennisbasis onder lag", aldus Koks.
(tekst gaat verder onder deze foto van een jonge grauwe kiekendief in haar nest nabij Lelystad. Foto (c) Rob Buiter) 
Grauwe Kiekendief

© Rob Buiter

Afscheid van een vogelliefhebber

In het gesprek met onze zomergast kondigt Ben Koks aan dat hij het zware werk rond de bescherming van agrarische natuur in Nederland achter zich gaat laten. "Geen normaal mens houdt dit meer dan twintig jaar vol. En ik heb eerlijk gezegd mijn vertrouwen in de instanties ook wel verloren. Het is tijd dat een jonge generatie, ook binnen de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het stokje overneemt. Ik hoop mij te kunnen storten op de internationale component van het onderzoek- en beschermingswerk. Want ook op de trek, in Marokko, of in de overwinteringsgebieden in bijvoorbeeld Senegal, is de grauwe kiekendief een boerenlandvogel die aandacht verdient."

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.