Vroege Vogels

Radioactieve stof vrij bij bedrijf Beverwijk

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
radioactief_04.jpg

© radioactief

Bij een explosie op een bedrijventerrein in Beverwijk is een kleine hoeveelheid radioactieve straling vrijgekomen. De omgeving werd afgezet en de brandweer heeft metingen en verder onderzoek verricht.
De explosie vond maandag 4 juli omstreeks 14.00 uur plaats bij het afvalverwerkingsbedrijf Reym aan de Nijverheidsweg. Het bedrijf laat weten dat er geen direct gevaar is voor de omgeving. Het radioactief materiaal wordt op het terrein van het bedrijf opgeruimd.
,,Twee medewerkers zijn onderzocht door ambulancepersoneel. Naar het zich laat aanzien zijn er geen verwondingen'', aldus Reym in een verklaring. ,,De ontploffing deed zich voor tijdens het leegzuigen van een vat met actieve kool dat was verontreinigd met onder meer laag stralend radioactieve vervuiling (LSA).'' Het bedrijf was maandag niet bereikbaar om de precieze herkomst van die vervuiling te duiden.
Actieve kool wordt onder meer gebruikt in ziekenhuizen en bij het filtreren van stoffen. De stof zit bijvoorbeeld ook in Norit, een middel dat helpt tegen darmklachten en diarree.
Bron: ANP

Meer over:

radioactief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.