Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Racende eekhoorns | Zelf Geschoten

  •  
29-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2065 keer bekeken
  •  

Het middagdutje van D.J. Meijer werd verstoord door twee racende eekhoorns in een boom in de achtertuin. Tijdens deze wilde achtervolging schoten de eekhoorns razendsnel (en soms ondersteboven) over de boom heen. Maar hoe doen ze dat? 

Speciale enkels

Eekhoorns hebben allerlei adaptaties waardoor ze bijna aan een boom lijken vast te kleven. Allereerst hebben ze speciale enkelgewrichten. Eekhoorns kunnen hun pootjes maar liefst 180 graden draaien. Die wijzen dan naar de andere kant. Zo hebben ze veel houvast als ze met hun kop omlaag naar beneden klauteren. Iets wat bijvoorbeeld een kat niet kan. Dankzij deze enkels kunnen ze ook zonder problemen ondersteboven hangen om bij een lekker hapje te komen.

Eekhoorn10-Cor-van-Bommel

Vlijmscherp

Eekhoorns hebben verder lange tenen met vlijmscherpe nagels, zodat ze zich makkelijk aan een bast kunnen vasthaken.

eekhoorn2_TonyTraa

Enorme sprong

Verder hebben ze lange, sterke achterpoten. Hiermee kunnen ze meer dan zes meter ver springen! Er is dus altijd wel een tak binnen bereik. En tijdens zo'n sprong wordt de functie van hun grote, harige staart duidelijk. Deze gebruiken ze om in volle vlucht evenwicht te bewaren.

eekhoorn_mob

Eekhoorn

© Kasteelheertje

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.