Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rabobank financiert destructieve palmolieplantages'

  •  
04-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_170229.jpg
Rabobank is financier van palmoliebedrijf Wilmar, dat in Indonesië verantwoordelijk is voor de illegale kap van bossen, illegale productie van palmolie en andere wetsovertredingen. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, samen met de Indonesische organisaties Lembaga Gemawan en Kontak Rakyat Borneo. Milieudefensie roept de bank en andere financiers en afnemers van Wilmar op, de samenwerking te stoppen als er geen eind komt aan de
misstanden. Vandaag (4 juli) debatteert de Tweede Kamer over de duurzaamheid in palmolie.
Het onderzoek vond plaats aan de hand van steekproeven bij drie plantages van Wilmar International Ltd., 's werelds grootste palmoliehandelaar, op West-Kalimantan. Uit het onderzoek blijkt dat Wilmar illegaal palmolie produceert en zich schuldig maakt aan het kappen en afbranden van bos voor haar plantages, wat verboden is en desastreuze gevolgen heeft voor de lokale bevolking.
Rabobank vindt de alarmerende uitkomst van het onderzoek geen aanleiding voor maatregelen. Omdat alleen het conglomeraat Wilmar wordt gefinancierd, rekent de Rabobank problemen op de specifieke plantages die onderzocht zijn niet tot haar verantwoordelijkheid. 'De zogeheten “Palm Oil Code” van de bank blijkt dus een papieren tijger', stelt campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie. 'Alleen het imago van de bank vaart er wel bij, terwijl de bossen gewoon verdwijnen. Wij willen dat de Rabobank de reikwijdte van haar palmoliecode uitbreidt naar de hele bedrijfsvoering'. Milieudefensie roept ook andere
financiers en afnemers van palmolie van Wilmar op, zich in te zetten voor een oplossing van de misstanden bij het bedrijf.
Volgens Milieudefensie kan ook de Nederlandse overheid niet langer achterblijven. Nederland is binnen Europa de grootste importeur van palmolie voor biomassa, en veel Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij de import en de financiering van palmolie. Milieudefensie wil dat er een monitoringssysteem voor duurzaamheid van banken komt. 'Daarmee kunnen er objectieve regels worden vastgesteld en nageleefd waaraan Nederlandse banken die internationaal opereren zich moeten houden,' aldus Van Schaik. Milieudefensie ook wil dat de overheid geen subsidie geeft voor palmolie als biomassa, zolang er geen duurzaamheidscriteria voor palmolie zijn. Op woensdag 4 juli debatteert de Tweede Kamer over de criteria voor duurzame biomassa.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.