Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rabobank blijft illegale palmolie financieren

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Regenwoudd.jpg
Begin deze maand kwam Rabobank met een verklaring over haar financiële dienstverlening aan palmoliebedrijf Bumitama Agri Ltd. De bank erkent daarin zowel de grote problemen met het bedrijf als de degelijkheid van het onderzoek van Milieudefensie en haar internationale partners in het Friends of the Earth netwerk. Hoewel de problemen al tot een groot aantal officiële klachten heeft geleid, die nog altijd niet zijn opgelost ziet Rabobank nog altijd geen reden om het geld van Nederlandse spaarders terug te trekken uit het illegaal opererende palmoliebedrijf. Een strategie die op een groot aantal punten niet te rijmen valt met het eigen duurzaamheidsbeleid van de bank.
De palmolieproducent wordt in de verklaring van Rabobank voorgesteld als een eerlijk en groen bedrijf dat haar fouten erkent en hard aan zichzelf werkt om het in de toekomst beter te doen. Milieudefensie weet dat Rabobank Bumitama graag zo ziet, de werkelijkheid is helaas anders.
In haar verklaring verwijst Rabobank naar afspraken die Bumitama heeft gemaakt met de Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), een overlegorgaan dat toeziet op duurzaamheidscriteria bij de productie van palmolie. Milieudefensie heeft tot nu toe meermaals aangetoond dat deze afspraken slécht of níet worden nagekomen.
Illegale praktijken
De voormalige GY of GMS plantage was illegaal toen Bumitama het beheer in 2011 overnam, die was illegaal toen de Rabobank geld uitleende aan Bumitama en die is in 2014 nog steeds illegaal. In een beleggings-prospectus ‘eerlijk’ vertellen dat je vergunningen niet op orde zijn doet daar niets aan af. Ondanks herhaalde verzoeken om de productie stil te leggen is de GY plantage nog altijd volledig operationeel, waardoor er mogelijk illegale palmolie ongehinderd de markt op vloeit. Bumitama 'werkt aan de vergunningsvereisten' en benoemt dat dit tijd kost. Ondertussen financiert Rabobank dus illegale praktijken en geven ze het bedrijf nog tot eind 2014 de tijd. Vorige week heeft Friends of Borneo een formele klacht ingediend bij de RSPO om opheldering te vragen over waar de illegale palmolie van GMS terecht komt en hoe voorkomen wordt dat deze de gecertificeerde palmolie vervuild.
Vertragingstactiek
Tijd kopen lijkt de strategie van Bumitama: Deadlines voor afspraken worden steeds verlegd. Rabobank verwijst meerdere malen naar de gemaakte afspraken in de RSPO, tegelijkertijd verwachten ze dat de afspraken met Bumitama voor het einde van 2014 zijn nageleefd, hiermee heeft het bedrijf ruim een jaar tijd gerekt. De originele afspraken rondom de LSM-plantage waar verschillende orang-oetans gered zijn en tropisch regenwoud op veengrond ontbost is, zouden binnen enkele maanden, dus voor het einde van 2013 worden opgelost. Dit is niet het geval – het is nog steeds alles behalve duidelijk waar en wanneer gecompenseerd zal worden, waardoor er ook gerede twijfel bestaat of Bumitama ooit daad bij woord zal voegen.
Concluderend: Bumitama probeert telkens met de beloftes over meer transparantie de Rabobank aan het lijntje te houden. Milieudefensie vindt dat Bumitama de zaak nu lang genoeg heeft gerekt. Wij vragen daarom van de Rabobank om - conform de eigen duurzaamheidsrichtlijnen – haar leningen aan Bumitama te bevriezen totdat Bumitama de problemen op haar plantages heeft opgelost.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor