Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Raapzaad, de fenolijn en alle overige onderwerpen

30 apr 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
770 keer bekeken
beflijster_04.jpg

Beflijster

© Fotograaf: tom1963

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 2 mei 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Raapzaad, geen koolzaad
07:56 - Fenolijn deel I
11:48 - Snippenparadijs
22:37 - Meerkoetnesten
28:44 - Fenolijn deel II
32:34 - Merelonderzoek
41:45 - Fenolijn deel III
45:31 - Lammergier
49:29 - Ankerkuilvisserij

Snippenparadijs in Friesland

De Lange Ripen, Fryslân (c) Rob Buiter
De Lange Ripen, een natuurgebied aan de oevers van het Koningsdiep in Friesland, is een waar paradijs voor watersnippen. De sleutel: "hoog grondwater en laat maaien", weet vogelonderzoeker Klaas Jager.

Fenolijn 035-6711338

De nachtegaal gaat los op de fenolijn. Tientallen keren is de waarneming van deze mooie zanger gemeld deze week. Op het antwoordapparaat van de natuur verder ook nog veel beflijsters, gierzwaluwen met koningsdag en de eerste bloemen van de appelboom.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Vissen met de ankerkuil

De afgelopen weken is op de Waal met de ankerkuil 'gevist' op trekvissen als zalm, zeeforel, rivierprik en houting. Samen met Duitsland wordt al jaren onderzoek gedaan naar de migratie van trekvis in de Rijn. Daarbij wordt helaas ook veel plastic als bijvangst opgevist.
Ankerkuil

Onderzoek naar trekvis met de ankerkuil

© Bron: Roland van Aalderen

Raapzaad, geen koolzaad

Wie langs de wegen rijdt of fietst zal het de laatste weken ongetwijfeld zijn opgevallen: de enorm grote hoeveelheid bloeiende gele bloemen in de wegbermen. Op verschillende plekken zie je echt lange linten uitbundige geel bloeiende planten. Je zou misschien denken dat het koolzaad is, maar dat is niet zo. Wat nu bloeit is vooral raapzaad. Vroege Vogels onderzoekt hoe het zo'n massale bloeier is geworden.
Raapzaad

Doe mee met onderzoek naar plastic in meerkoetnesten!

meerkoet_nest_plastic_gracht

© Plastic in het nest van een meerkoet - Fotograaf dacosta

Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn. Om een zo groot mogelijk onderzoek te kunnen doen roept hij een ieder op om mee te doen.  Door af en toe een foto van het nest te maken,  leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.
Samen met het natuurplatform Waarneming.nl heeft hij de website www.meerkoetnest.nl opgezet, waar iedereen alle informatie kan vinden en je foto’s kan uploaden. Zo draag je bij aan kennis over de meerkoet en de impact van ons zwerfvuil.

Helft van de merels verdwenen

Merel met worm

© Fotograaf: GertPaassen

Het gaat niet zo goed met de vogel waarvan we allemaal denken: die is altijd en overal. De merel, de vogelsoort die nu z’n prachtige lied zingt, is de laatste jaren enorm in aantal achteruitgegaan. Volgens schattingen zijn sinds 2016 zo’n 600.000 merels gestorven aan het Usuta-virus, dat is de helft van de totale populatie merels in Nederland. In Duitsland zijn merels op sommige plekken zelfs totaal verdwenen. “Het Usuta-virus is met trekvogels vanuit Afrika hierheen gekomen en wordt hier via muggen van de ene vogel naar de andere overgedragen. De geïnfecteerde merel raakt verzwakt en omdat het virus vaak ook z’n hersentjes aantast, gaat de vogel zich raar gedragen”, zegt Jurrian van Irsel van het Vogeltrekstation, die onderzoek doet naar het afweersysteem van merels.

Sovon wil graag meer weten over de merel, om te voorkomen dat we deze algemeen voorkomende soort gaan kwijtraken. Daarom roepen de onderzoekers iedereen op om te helpen bij hun werk. Frank Majoor: “iedereen kan de merel in z’n eigen tuin in de gaten houden. Je moet natuurlijk wel terughoudend zijn en de vogel niet verstoren. Wie vanuit eigen tuin mee wil helpen met het onderzoek naar de achteruitgang van de merel, vindt op de website van Sovon hoe dat kan: https://www.sovon.nl/nl/merelnesten-gezocht

Lammergier in Nederland

Een van de grootste vogels ter wereld vliegt momenteel rond in Nederland. Dit weekend stak een vrouwtjes lammergier de grens over. Het dier is gezenderd in Spanje en daarom is bekend waar de vogel momenteel verblijft. In Vroege Vogels doet Hans Pohlmann verslag. Hij is president van de Vulture (Gier) Conservation Foundation.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 apr 2021 - 18:24

mooie foto's