Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Curaçao wil 100-jarige raffinaderij behouden

  •  
23-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
industrie_01.jpg
Curaçao gaat de 100-jarige raffinaderij op het eiland moderniseren. Daarvoor is minstens 3 miljard dollar nodig en moet worden gezocht naar een buitenlandse investeerder. Het parlement van Curaçao heeft donderdag besloten partners te zoeken voor de grootscheepse modernisering.
Zwaveldioxide
De raffinaderij, in 1914 door Shell opgericht en in 1985 door de maatschappij voor een gulden aan Curaçao verkocht, is lokale en Nederlandse milieuorganisaties al heel lang een doorn in het oog. Volgens milieuorganisaties kost de uitstoot van zwaveldioxide jaarlijks aan 18 mensen het leven. GroenLinks wil dat Nederland ingrijpt. Momenteel beheert de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA de raffinaderij. Dat contract loopt in 2019 af.
Werkgelegenheid
Alle politieke partijen steunen het plan om te modernisering, vooral met het oog op de werkgelegenheid. De raffinaderij draagt bij aan 9 procent van het bruto nationaal product van het eiland. Verschillende partijen benadrukten het belang van een milieuvriendelijker raffinaderij, maar sluiting of verplaatsing komt pas aan de orde als er geen investeerder kan worden gevonden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.