NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haaienreservaat rondom Curaçao_03_12_2015

11 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
20151030_084218.jpg

© Tadzio Bervoets, Irene Kingma en Frensel Merselina.

In het Caribische Rijksdeel wordt binnenkort een beschermd haaiengebied gecreëerd want het gaat niet goed met de haaien. Elk jaar worden er wereldwijd 100 miljoen haaien gedood door de visserij en handel in haaienvinnen.
Save Our Sharks
De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) heeft de handen ineen geslagen met verschillende natuurorganisaties, zoals IMARES en Carmabi, en de Postcodeloterij om de haaien te gaan beschermen. Met het project 'Save Our Sharks' moeten eilandbewoners bewust gemaakt worden van het belang van haaien. Rondom Curaçao bevinden zich verschillende haaien zoals de Caribische rifhaai, de adelaarsrog en de citroenhaai. Deze zijn echter steeds moeilijker te vinden.
Door de samenwerking met vissers, lokale gemeenschappen en wetenschappers, en goed onderzoek, ontstaat er een duidelijker beeld over de leefgebieden en soorten haaien. Uiteindelijk moet dit gaan resulteren in een beschermd 'natuurgebied' voor haaien rondom alle eilanden. 
Vroege Vogels praat over het nog op te richten haaienreservaat met Irene Kingma en Tadzio Bervoets van DCNA en Frensel Mercelina, natuurbeheerder van Uniek Curaçao.
Nieuws vanaf  Curaçao
Onze verslaggever Jesper Buursink is de komende tijd op Curaçao. Wekelijks zal hij verslag doen van dit autonome land binnen het Nederlands Koninkrijk. Van toekomstdromen over de ontwikkeling van een vuilnisbelt naar een Ecopark tot aan het enorme belang van sponzen op 100 meter diepte in de Caribische Zee.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.