Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Raak geen dode wasbeer aan'

  •  
10-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
wasbeer_08.jpg

© Fotograaf: DirkSepter

Wasberen komen nog niet algemeen in Nederland voor, maar er worden toch met een zeker regelmaat dode dieren gevonden. Wie een dode wasbeer ziet, moet het dier niet met blote handen aanraken. Wasberen kunnen een spoelworm bij zich dragen waar mensen ernstig ziek van kunnen worden.
Dat staat maandag in de nieuwsbrief van het team invasieve exoten van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Dit team houdt nieuwkomers in de Nederlandse natuur in de gaten. Volgens het team zullen wasberen uit Duitsland zich binnen afzienbare tijd definitief in Nederland vestigen. In Duitsland leven veel wasberen. Daarvan heeft ruim 70 procent de wasberenspoelworm bij zich.
De spoelworm ( Baylisascaris procyonis ) zorgt voor ernstige zenuwklachten en kan zelfs fataal aflopen. Eind vorig jaar zijn twee besmette wasberen bij Doetinchem in de Achterhoek gevonden. Of die dieren de grens waren overgestoken of uit gevangenschap ontsnapten, is niet duidelijk.
Het is ook niet verstandig om in de buurt van een dode wasbeer rond te scharrelen, want de uitwerpselen van een besmet beest kunnen na jaren nog voor infectie zorgen.
Bron: ANP

Meer over:

wasbeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.