Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Raaf terug in Kennemerduinen?

16 mei 2018
  •  
leestijd 2 minuten
kraaien---raaf
De laatste weken zijn er in de Kennemerduinen twee raven gezien bij een ‘kringloopkadaver’. Het lijkt erop dat door de terugkeer van deze kadavers de raaf zich gevestigd heeft in dit gebied.

Raaf uitgeroeid

In de jaren twintig van de vorige eeuw is de raaf volledig uitgeroeid in ons land. Dat gebeurde door schapenboeren en jagers die hun hazen en fazanten wilden beschermen tegen de vogels. Raven zijn aaseters en het gerucht ging dat raven ook stervende of gewonde schapen te grazen namen en vervolgens de ogen uitpikten. Daarom werd de raaf systematisch uitgemoord.
Dankzij een herintroductieproject in de jaren 70 is de populatie raven weer aan het toenemen. Na jaren van wisselend succes heeft de soort zich op de Veluwe inmiddels goed gevestigd; het merendeel van de broedparen komt daar voor. Daarbuiten komt de raaf in kleine aantallen voor op de Utrechtse Heuvelrug en in Salland, de Achterhoek, Drenthe en Flevoland.

Aaseters

Raven en veel andere dieren profiteren van kadavers in de natuur. De dood van het ene dier betekent leven voor een ander. Maar vaak worden grote kadavers weggehaald. Onder andere ARK Natuurontwikkeling streeft ernaar om meer kadavers van grote dieren te laten liggen in de natuur.

Dode Schotse Hooglander

Een aantal weken geleden werd in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland een kadaver van een 16 jaar oude Schotse Hooglander aangewezen als ‘kringloopkadaver’. Bij het dode dier werden cameravallen geplaatst om te ontdekken welke dieren eropaf komen. Zo werden er vossen, eksters, kraaien èn een paartje raven ontdekt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
Griffio16 mei 2018 - 12:45

Op het strand van Goeree vond ik laatst een dode bruinvis. Veel meeuwen eromheen. Ik begreep dan ook niet dat iemand in een groen pak het kadaver ging weghalen 'voor de toeristen' , het zou een akelig gezicht zijn.. Dat leken de natuur niet vatten ala, maar mensen in dienst van natuurbeheer..? Fantastisch dat raven weer 'mogen' in het land! 

avatar
LeDijk16 mei 2018 - 14:26

Ook komt de Raaf in Friesland voor namelijk in – hoe kan het ook anders – in Ravenswoud en Appelscha.

avatar
324smaragd17 mei 2018 - 15:04

Van 2012 tot en met 2017 broedde jaarlijks een paar Raven in landgoed De Horsten (Wassenaar ZH) en met succes; er vlogen ongeveer 20 jongen uit. In 2018 was het nest in De Horsten verlaten, maar werd succesvol gebroed in een ander landgoed in Wassenaar (4 uitgevlogen jongen). Fijn dat deze soort weer vaste voet aan de grond krijgt in het westen van het land.