Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Raaf en mensapen even intelligent

12 dec 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Raaf.jpg
De raaf is net zo intelligent als de mensaap. Raven begrijpen hoeveelheden, het verband tussen oorzaak en gevolg, en communiceren even goed als chimpansees en orang-oetans, melden wetenschappers van de Duitse Osnabrück Universiteit en het Max Planck Instituut voor Ornithologie.

In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, vergeleken wetenschappers de fysieke en sociale cognitieve vaardigheden van raven met die van chimpansees en orang-oetans. De raven voerden testen uit die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor apen.

De acht raven in de studie kregen taken om bijvoorbeeld hun geheugen of communicatievaardigheden te testen. De vogels moesten onder meer met hun snavel traktaties onder de juiste omgekeerde bekers aanwijzen, nadat de bekers van positie waren gewisseld. Die test is vergelijkbaar met het spel balletje-balletje.

Al vanaf vier maanden oud blijken raven dezelfde cognitieve vaardigheden te hebben als volwassen apen.

Bron: ANP

Meer over:

raaf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema12 dec 2020 - 16:40

mooie foto