Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raaf broedt in natuurgebied Oostvaardersplassen

  •  
14-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zeearend_21.jpg
Bijzondere roofvogels zoals zeearend en raaf voelen zich in de Oostvaardersplassen thuis
Er broedt voor het eerst een ravenpaar (Corvus corax) in de Oostvaardersplassen, natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Staatsbosbeheer kijkt al jaren reikhalzend uit naar de komst van de raaf als broedvogel in het uitgestrekte gebied. Momenteel broedt de raaf vooral op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, er zijn in Nederland ongeveer 90 broedparen. En nu dus ook een paartje in de Oostvaardersplassen. Fotograaf en ecoloog Ruben Smit was getuige van een bijzonder schouwspel. Hij zag dat een raaf vol verve een zeearend verjoeg. Bij nadere verkenning van de omgeving zag hij het nest van een raaf.
Ecoloog Ruben Smit vertelt: ''Ik zag hoe een raaf heel actief een zeearend verjoeg, terwijl een zeearend natuurlijk veel groter is dan een raaf. Dat deed mij vermoeden dat de raaf in de buurt aan het broeden is en met het verjagen van de zeearend een nest aan het beschermen was.'' Dat bleek inderdaad het geval. Staatsbosbeheer is blij dat de raaf nu ook in de Oostvaardersplassen broedt. Boswachter Hans Breeveld: ''De raaf is een vogel die we al jarenlang regelmatig in het gebied zien, maar van broeden kwam het steeds maar niet. Het is leuk dat nu naast de zeearend, ook de raaf broedvogel is.''
De raaf
Eeuwenlang was de raaf in Nederland een overal voorkomende broedvogel. Door bijgeloof dacht men vroeger dat de raaf ongeluk bracht en schoot men de vogels af. Door deze felle bestrijding nam de soort dramatisch snel in aantal af. Rond 1900 was de raaf zeldzaam. In 1927 en in 1928 vonden de
laatste zekere broedgevallen in Nederland plaats. In 1969 is geprobeerd om de raaf in Nederland te herintroduceren, met vogels uit Duitsland. Die poging slaagde en sinds 1976 broeden er weer raven in Nederland, voornamelijk op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Maar de aantallen zijn niet groot, het blijft een kwetsbare soort. Raven hebben geen specifieke voorkeur voor een bepaald soort leefgebied. Ze bouwen hun nest zowel hoog in bomen als op rotsrichels. De raaf is een alleseter die leeft van zaden, vruchten, insecten, kleine zoogdieren en aas.
Vogels in de Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen is een gebied met een grote aantrekkingskracht op vogels. Vooral voor moerasvogels is het een belangrijk brongebied. Dat betekent dat de eerste broedgevallen in de Oostvaardersplassen waren en vanuit daar verder zijn uitgevlogen en gaan broeden over de rest van het
land. Dat is gebeurd met de grote zilverreiger, baardmannetje, bruine kiekendief en de zeearend. De zeearend broedt inmiddels voor de vijfde keer in het gebied. Het was in 2006 de eerste plek waar de zeearend na eeuwenlang afwezigheid broedde, inmiddels zijn er 3 broedparen in Nederland. Ook bijzonder was de opkomst van de grauwe gans, die het gebied had uitverkoren om er de vleugelrui door te maken. In deze periode kunnen de ganzen niet vliegen en trekken ze zich, ter bescherming tegen roofdieren, terug in ontoegankelijke gebieden zoals de uitgestrekte rietvelden van de Oostvaardersplassen. Momenteel zijn de eerste jonge grauwe ganzen ook weer gezien, enkele honderden paren. De jongen zijn wel wat later dan andere jaren, anders zijn er al begin april jonge grauwe ganzen te zien.
Dynamiek
Het uitgangspunt in de Oostvaardersplassen is een natuurlijke ontwikkeling op basis van natuurlijke processen. Er is expliciet gekozen voor spontane natuurontwikkeling. Dat betekent dat het voorkomen van planten- en dierensoorten het gevolg is van deze keuze en geen bewust gekozen doel. Het betekent dat minimaal ingrijpen voor maximale dynamiek zorgt. Het betekent ook dat nieuwe soorten komen maar ook dat het met sommige soorten op bepaalde momenten minder goed zal gaan. Door de natuurlijke ontwikkeling zal dit bijzondere ecosysteem ons blijven verrassen en verwonderen en ons daarmee in staat stellen de kracht van de natuur op indringende wijze te blijven beleven en ervan te leren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.