Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raadselachtige vondst in het Veerse Meer

  •  
27-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5420 keer bekeken
  •  
Witgestippelde knuppelslak

Zeenaaktslakje uit het Veerse Meer

© Peter van Bragt

Duikers wisten niet wat ze zagen: honderdduizenden kleine zeenaaktslakjes in de wierzone van het Veerse Meer. Qua anatomie lijken de slakjes nog het meest op de Trinchesia albopunctata, een slakje dat maar op twee plekken in de Middellandse Zee voorkomt. Wat doet het beestje hier?

Raadsel

Biologen staan voor een raadsel. Om te beginnen is het niet logisch dat de slakjes op het pluimwier zitten, ze leven immers van hydropoliepen die daar niet zijn. Omdat het allemaal volwassen exemplaren zijn lijkt het er op dat het slakje hier al een paar jaar zit en zich dus voortplant, maar van eisnoeren is geen spoor te vinden.

Victor Heijke ging samen met Peter van Bragt op pad om ze te vinden en te filmen:

Afgesloten gebied

De grote vraag is: hoe komen ze in zo’n afgesloten gebied  terecht? Ze zijn amper een halve centimeter, dus de kans dat ze zich honderden kilometers verplaatst hebben is klein. Scheepvaart met ballastwater ligt ook niet voor de hand. Wellicht heeft het te maken met de import van schelpdieren, want in het Veerse Meer wordt met experimentele hangcultures gewerkt.

Nieuwe soort

Het meest waarschijnlijk is dat het om een nieuwe soort gaat, niet alleen voor Nederland maar ook voor de wetenschap. Inmiddels zijn er al exemplaren gestuurd naar wetenschappers in heel Europa en is het afwachten wat dit gaat opleveren. Omdat het slakjes nog het meest lijkt op de familie van de Fionidae is de Nederlandse naam voorlopig: de Witgestippelde knuppelslak.

Meer over:

zeenaaktslak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.