Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raad van State: NAM mag doorgaan met gasboringen Waddenzee

  •  
29-08-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_176344.jpg
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag doorgaan met het winnen van gas onder de Waddenzee. De Raad van State heeft in een uitspraak woensdag alle bezwaren tegen het besluit van het kabinet om gaswinning onder de Waddenzee toe te staan, afgewezen.
Vogelbescherming Nederland en de stichting Natuur en Milieu hadden beroep aangetekend tegen het besluit. De organisaties zijn bang dat de bodemdaling die optreedt als gevolg van de gaswinning, schadelijke effecten heeft op de natuur.
De hoogste bestuursrechter trekt in zijn uitspraak de conclusie dat ,,op basis van de beste wetenschappelijke kennis is verzekerd dat de gaswinning niet tot schadelijke effecten zal leiden voor de natuurlijke kenmerken'' in het Waddenzeegebied en in het Lauwersmeergebied.
De Raad vindt dat er voldoende onderzoeken zijn uitgevoerd naar de gevolgen van de gaswinning. Tegen de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
Het is de eerste keer dat de Raad van State uitspraak doet over een zogeheten 'rijksprojectbesluit'. Zo'n besluit kan worden genomen door één of meer ministers als sprake is van een project van nationaal belang.
De NAM reageerde verheugd op de uitspraak van de Raad van State. Sinds februari wint het bedrijf op basis van de vorig jaar verleende vergunningen gas uit twee nieuwe velden onder de Waddenzee, vanaf de op land gelegen locatie Moddergat in Friesland.
Vanaf 2008 en 2009 gaat de NAM ook boren vanaf de landlocaties Vierhuizen en Lauwersoog in Groningen. In totaal gaat het om zes gasvelden die geheel of gedeeltelijk onder de Waddenzee liggen op een diepte van circa 4 kilometer. De NAM schat de gasvoorraad op 25 miljard kubieke meter. ,,Dat is voldoende om de huishoudens in de vier grote steden tenminste tien jaar van gas te voorzien'', aldus de onderneming.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.