Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raad van State haalt streep door legalisering veehouderij

  •  
08-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Veehouderij-1.jpg
De Raad van State heeft geoordeeld dat uitbreidingen van veehouderijen bij natuurgebieden buiten de vergunningplicht gehouden werden. Dit betekent dat veel van die uitbreidingen nu alsnog bekeken moeten worden op de schadelijke effecten die zij kunnen hebben op de natuur.
In 2009 is via een invoering van de omvangrijke Crisis- en herstelwet de Natuurbeschermingswet veranderd. Hiermee wilde met name het CDA veehouderijen de kans bieden uit te breiden zonder een vergunningsprocedure te doorlopen. De Partij voor de Dieren wees er destijds op dat dit strijdig is met de Vogel- en Habitatrichtlijn; Europese natuurbeschermingsregels die Nederland heeft ondertekend. De Raad van State adviseerde de Kamer toen al de voorgestelde wijzigingen niet over te nemen in de Crisis- en herstelwet.
Geen stand
Woensdag bleek dat deze wijziging van de wet geen stand houdt bij de hoogste rechter. De Raad van State heeft bepaald dat de vergunningplicht voor veehouderijen in de buurt van beschermde natuurgebieden niet zomaar kan worden afgeschaft.
Noodzaak
De Partij voor de Dieren vindt dat de regering de Raad van State moet volgen en zo snel mogelijk de Natuurbeschermingswet en de Crisis- en herstelwet moet aanpassen. Esther Ouwehand: “Wij hebben de regering telkens gewezen op het feit dat de Natuurbeschermingswet niet klopt. De uitspraak van de Raad van State bevestigt de noodzaak om de wettelijke bescherming van natuur nu met voorrang te herstellen.”
Bron: Partij voor de Dieren
Foto (cc) Marcel Oosterwijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.