NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Raad van State buigt zich over uraniumtransporten

2 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
kernenergie.png
De Raad van State buigt zich dinsdag 2 februari over een drietal vergunningen voor uraniumtransport van en naar verrijkingsfabriek Urenco te Almelo. Eind 2014 kwam aan het licht dat de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs speculeert met uranium wat staat opgeslagen bij de Almelose verrijkingsfabriek. Stichting Laka, het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie, heeft daarop bezwaar gemaakt tegen enkele vervoersvergunningen van Urenco. Laka denkt dat er door de speculatie met uranium meer dan het absolute minimum aan uraniumtransporten plaats vinden, met alle risico's van dien.
Transporten 
In 2015 zijn er door GroenLinks al Kamervragen gesteld over de uraniumspeculatie op het terrein van Urenco. De Minister van Economische Zaken antwoordde toen dat de handelsactiviteiten van zakenbankier Goldman Sachs alleen maar financiële transacties tot gevolg hadden en dat de koop en verkoop van uranium geen extra fysieke transporten van uranium veroorzaakten. Stichting Laka is het hier niet mee eens en stelt dat speculatie wel degelijk extra uraniumtransporten veroorzaakt. Zo kwam  Urenco onlangs nog in het nieuws vanwege een aantal omstreden uraniumtransporten naar Rusland. 
Uranium  
Speculatie met radioactieve stoffen is in Nederland niet toegestaan. Speculatie met uranium is ongewenst omdat er hierdoor meer dan het absolute minimum aan transport en opslag van uranium plaatsvindt. Daarmee worden omwonenden en het milieu onnodig blootgesteld aan straling en aan het risico op ongelukken. Het beroep van Stichting Laka wordt dinsdag om 11:45 behandelt bij de Raad van State in Den Haag.
Bron: Laka foundation

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.