Raad Barendrecht steunt college tegen CO2-opslag
• 10-03-2009
• leestijd 2 minuten
Hoewel de gemeenteraad van Barendrecht pas in juni een besluit neemt over de ondergrondse opvang van CO2, lijkt de kwestie voor de meeste partijen een uitgemaakte zaak. Tijdens een commissievergadering bleek maandagavond dat de gemeenteraad unaniem tegen de plannen van Shell en milieuminister Jacqueline Cramer is.
GroenLinks noemde het waanzin om het broeikasgas CO2 in een dichtbevolkt gebied in de grond op te slaan. Het CDA is wantrouwig en constateerde net als de VVD en D66 dat er geen draagvlak bestaat. ,,We waren er al zeker van, maar zijn dat nu helemaal. Het is voor ons heel duidelijk dat we hier nooit aan moeten beginnen'', stelde de PvdA.
Shell werkt in Barendrecht aan een proefproject voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. De CO2 komt van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven. Shell kreeg 30 miljoen euro van het ministerie voor de proef.
Tijdens een informatiebijeenkomst half februari bleek dat de Barendrechters fel tegenstander zijn van het project. Ze vrezen de risico's van het gas voor het geval het mis gaat. Ook zijn zij bang dat hun woningen minder geld waard worden. De raad steunt hun overtuigingen.
De commissie besprak maandag de zienswijze van het college op de milieu-effectrapportage die Shell onlangs indiende bij de provincie Zuid-Holland. Verantwoordelijk wethouder Simon Zuurbier vindt dat er onvoldoende basis is om door te gaan met de proef. Hij snapt niet waarom juist zijn gemeente de geschikte locatie is voor het project. Ook is hem onduidelijk welke gezondheidsrisico's de bevolking loopt. Ook twijfelt Zuurbier of Shell over de juiste techniek beschikt om CO2 ondergronds op te slaan.
Shell ontkent dat de bevolking gevaar loopt.
Bron: ANP