Vroege Vogels

Bedrijf zorgt voor nieuwe banen én nieuwe natuur

  •  
24-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_246295.jpg

© groen bedrijventerrein

Het Brabantse bedrijf EDCO B.V. opent een tweede vestiging in Roermond. De komst van dat bedrijf levert, op termijn, niet alleen 400 banen op in een regio, maar de onderneming legt bovendien 10 miljoen euro op tafel voor 200 hectare nieuwe natuur in de nabije omgeving van Roermond.
Het bedrijf heeft de twijfelachtige eer het eerste bedrijf in Nederland te zijn dat toestemming heeft om zich te vestigen op de plek van een natuurgebied. Voor het bedrijfsterrein is 25 hectare grond nodig. De natuur zal wijken voor het bedrijfsterrein, maar op andere plekken in de omgeving zal er 200 ha nieuwe natuur bijkomen.
Het draait om een pilot met toestemming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). 'Voor het bedrijfsleven wordt het zo interessant om hier en daar hetzelfde te doen', stelt André van der Zande, directeur-generaal bij het departement. Van der Zande spreekt van 'koppelverkoop'. En alleen toegestaan als 'de natuur en het bedrijf er beter van worden'. Officieel heet de pilotregeling Verhandelbare Ontwikkelingsrechten methode (VORm). Van der Zande stelt dat niet elk stukje natuur mag worden opgeofferd. 'Het gaat natuurlijk niet om gronden die in de ecologische hoofdstructuur liggen, of andere waardevolle natuurgebieden.'
Het systeem is volgens de topman van LNV afkomstig uit de Verenigde Staten. 'Daar is er een hele markt voor.' Met name gedeputeerde Ger Driessen van de provincie Limburg heeft sterk gelobbyd om een pilot te mogen starten. Driessen heeft intussen nog zestig andere aanvragen liggen voor de VORm. Die zijn echter veel kleiner en minder kostbaar dan de Roermondse zaak van Edco. De soepeler hantering van de wet- en regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening kan volgens Driessen tot grote plussen leiden voor economie, ecologie en mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.