Vroege Vogels

Ken jij deze Nedersaksische vogelnamen?

  •  
12-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
quiz_nedersaksisch
Markolver, mussensteuter en geteling ... het zijn zomaar een paar  vogelnamen in het Nedersaksisch.  Sinds 2018 is Nedersaksisch een officieel erkende streektaal. Het wordt gesproken  in het noordelijke en oostelijke deel van Nederland, in een flink deel van Duitsland en in het uiterste zuiden van Denemarken.

Boh Foi Toch

In de uitzending horen we Hans Keuper, de zanger en tekstschrijver van de Achterhoekse band Boh Foi Toch (wat zoiets betekent als 'asjemenou'). Keuper was ooit ook biologiedocent en hij verklaart enkele vogelnamen. Daarnaast kent hij verschillende versjes 'in 't plat' waarmee je de zang van vogels kunt herkennen. Dat wil zeggen: als je Nedersaksisch spreekt. Zo schijnt de wielewaal zoiets te zingen als:
“Wief kom hier, wief kom hier!!
Bunt de karsen al riepe?
Za’k ze ‘s probiern?
‘k Versloeke mi’j al,
‘k Versloeke mi’j al!!!

En de alarm roep zou dan zijn:
“Bu’j gek, bu’j gek!

Speel de quiz!

Net als in het Fries lijken die namen totaal niet op het Nederlands en uitspreken is ook een uitdaging, blijkt uit dit fragmentje dat Diana Abbink van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers voor ons insprak.  En probeer dan maar eens de juiste vogel bij deze namen te zoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.