Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Q-koortsvaccin voor geiten effectief

  •  
17-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geiten_03.jpg
Geiten die gevaccineerd zijn tegen Q-koorts, dragen aanzienlijk minder vaak de bacterie bij zich die deze koorts bij mensen veroorzaakt. Daardoor wordt de kans op besmetting bij mensen ook drastisch verlaagd. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het doel van het enten van de geiten was om de verspreiding onder mensen tegen te gaan.
De onderzoekers maakten uitstrijkjes en onderzochten vruchtwater en melk van drachtige geiten die geruimd werden eind 2009 en begin 2010. Daaruit bleek dat bij gevaccineerde geiten veel minder vaak de bacterie aanwezig was in het vruchtwater.
De Q-koortsbacterie coxiella burnetii, die ook schadelijk is voor mensen, komt vooral vrij tijdens het lammeren en abortus. Via het vruchtwater, de moederkoek en de vruchtvliezen komt de bacterie in de lucht terecht en kan hij overslaan op mensen. Als geiten gevaccineerd zijn, is de kans veel kleiner dat er veel bacteriën in de lucht komen en dat mensen dus besmet worden.
Vanaf dit jaar worden geiten op besmette bedrijven niet meer geruimd, maar alleen gevaccineerd. ,,We denken dat dit afdoende zal werken en dat er nu veel minder Q-koortsbesmettingen zullen plaatsvinden bij mensen. Of dat echt zo is, zal de praktijk laten zien'', zei onderzoekster Mirjam Nielen donderdag.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.