Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

PvdD wil jachtverbod zwijnen om droogte

19 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Wilde zwijnen

© wilde zwijnen, fotograaf: henrico

Omdat wilde zwijnen door de droogte ernstig zijn verzwakt, moet er meteen een jachtverbod op de Veluwe komen. De Partij voor de Dieren (PvdD) hoopt daarmee vooral de jonkies te kunnen redden. De partij heeft de kwestie aangekaart bij de regering.

Zwijnen in het nauw

PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten wijst erop dat wilde zwijnen door de droogte op de Veluwe al in het nauw zijn gedreven. Op pasgeboren jongen jagen is onethisch en moet verboden worden, zegt ze. “Het zonder noodzaak bejagen van pasgeboren biggetjes die in een noodsituatie verkeren is meedogenloos.”
Volgens haar kunnen de moederdieren door de droogte nauwelijks melk geven. “In dergelijke noodsituaties moet er onmiddellijk een algemeen jachtverbod komen, zoals dat ook gebruikelijk is in een strenge winter.” De partij wil ook dat er extra drinkplaatsen komen voor dieren op de Veluwe.

Reactie van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging vindt een jachtverbod op de Veluwe niet reëel. Ondanks de droogte kunnen dieren in delen van het natuurgebied nog gewoon bij water komen, stelt de jagersvereniging. Volgens de jagers zijn er juist veel zwijnen op de Veluwe en is dat een reden om op de dieren te blijven jagen. “Nu het voedselaanbod door droogte terugloopt in combinatie met het feit dat de stand van wilde zwijnen nog steeds te hoog is, is het juist reden om zwijnen te blijven schieten. Daarmee worden direct de condities voor de overblijvende dieren beter”, aldus de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. 
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.