Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PvdD wil aanpassing hobbyjacht in Natuurwet

  •  
18-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haas-katinkal.jpg

© Fotograaf: Katinkal

De Partij voor de Dieren is verontwaardigd dat het jagen op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten toegestaan blijft, zoals in de nieuwe Natuurwet staat. ,,Er komt alleen een extra hobbeltje bij omdat de provincie voortaan toestemming moet geven'', reageerde fractievoorzitter Marianne Thieme op het wetsvoorstel. Dat is woensdag naar de Tweede Kamer gegaan. In het voorstel blijft de 'wildlijst' bestaan.
,,Een kamermeerderheid wil afschaffing van de hobbyjacht in plaats van deze regulering'', zegt Thieme. De PvdD wil dat de Natuurwet op dit punt wordt aangepast.
Preventieve maatregelen
Natuurmonumenten pleit voor preventieve maatregelen om schade aan de natuur te voorkomen, zoals hekken en roosters, in plaats van het afschieten van een vast aantal dieren. ,,Het doden van dieren is een laatste redmiddel.''
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is tevreden dat de 'wildlijst' blijft bestaan. ,,De werkwijze van jagers hoeft niet te veranderen. Ze jagen al duurzaam. Er komt alleen een schakel tussen: de provincie'', reageerde een woordvoerster.
Profiteren hoeft niet altijd
In de Natuurwet is verder voor het eerst vastgelegd dat de natuur een 'intrinsieke' waarde heeft. ,,De natuur is waardevol van zichzelf ; mens en maatschappij hoeven er niet altijd van te profiteren'', aldus verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag in Trouw. Ze noemt dit een belangrijk principe. ,,Juridisch kun je er wellicht weinig mee. Maar soms is symboliek van grote waarde.''
Natuurmonumenten noemt dit ,,een stap in de goede richting'', maar is bezorgd dat er onvoldoende bescherming is van ,,de belevingswaarde van natuur, zoals rust, stilte en duisternis''.

Beschermde natuurgebieden

De Natuurwet vervangt drie oude wetten. Het natuurbeleid gaat van het Rijk naar de provincies, behalve als het over de Natura 2000-gebieden gaat. Dat zijn beschermde natuurgebieden zoals de Biesbosch en de Wadden. Er staan nu 151 gebieden op de lijst. ,,Ik ben blij dat we de Veluwe aan de lijst kunnen toevoegen'', zegt Dijksma.
Reactie Vogelbescherming
Vogelbescherming vindt het  aangepaste voorstel voor de nieuwe Wet natuurbescherming van staatssecretaris Dijksma een stap in de goede richting, maar ziet nog ruimte voor verbetering.  Minpunt in het voorstel is onder meer dat er geen wettelijke eisen komen voor de bescherming en het beheer van andere natuurgebieden dan Natura 2000-gebieden.
Soorten actief beschermd in nieuwe wet
Vogelbescherming is blij dat de wet provincies verplicht om actieve beschermingsmaatregelen te treffen voor soorten die dat nodig hebben. Wel is er zorg over het vrijblijvende karakter van de wet op dit onderdeel. Er zouden specifiekere eisen moeten worden gesteld aan wat provincies moeten doen ten aanzien van actieve soortenbescherming.
Ander positief punt volgens Vogelbescherming is dat grauwe gans en kolgans niet op de jachtlijst komen, zoals eerder wel in het wetsvoorstel stond. De jacht op fazant, houtduif en wilde eend blijft jammer genoeg wel mogelijk.
Bron: ANP / Natuurmonumenten / Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.