Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

PvdD: Veehouderij verwoest natuur

24 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
koe_22.jpg

© Foto: Tilly Meijer

 “De bescherming van kwetsbare natuurgebieden wordt opgerekt en uitgehold om zo veel mogelijk ruimte te geven aan de intensieve veehouderij.” Dat zegt Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De Partij voor de Dieren verzet zich tegen het plan, dat ontwikkeling van de vee-industrie boven het broodnodige herstel van natuurgebieden plaatst.
Stikstof funest voor natuur
De Nederlandse natuur heeft zwaar te lijden onder de vee-industrie. De grote hoeveelheid dieren in de veestallen zorgt voor een enorme uitstoot van ammoniak. Deze stikstof is funest voor kwetsbare natuurgebieden, zoals de Peel en de Eilandspolder. Nederland verliest hierdoor belangrijke diversiteit aan plant- en diersoorten. De Natuurbeschermingswet stelt een grens aan de vervuiling door onder meer de vee-industrie. Maar staatssecretaris Dijksma (PvdA) komt met een plan om de bescherming van natuur nog verder af te zwakken ten gunste van de vee-industrie. Dijksma wil dat veehouderijen gemakkelijker kunnen uitbreiden, ook in de buurt van beschermde natuurgebieden.
Krimp veestapel nodig
Esther Ouwehand heeft de staatssecretaris gewezen op de internationale belofte die Nederland heeft gedaan om werk te maken van natuurherstel. Daarvoor is een krimp van de veestapel nodig, en dus in ieder geval een stop van de uitbreiding van de vee-industrie. Veehouderijen zouden bovendien zelf moeten betalen voor het herstel van de natuurschade die zij aanrichten. Op dit moment wordt de stikstof die  in de natuur terechtkomt op kosten van de belastingbetaler opgeruimd. Dit is subsidiëren van natuurverwoesting. De Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet moet inzetten op het aanpakken van deze vervuiling van de natuur. Esther Ouwehand heeft daarom een aantal voorstellen ingediend die wettelijk vastleggen dat er geen ontwikkelingsruimte kan worden weggegeven aan de vee-industrie of andere vervuilers totdat de natuurdoelen volledig zijn gehaald.
Bron: Partij voor de Dieren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.