Vroege Vogels

PvdD: Supermarkt moet eerlijkeprijsbewijs leveren

  •  
28-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pvdd.jpg
De Partij voor de Dieren gaat morgen tijdens de begrotingsbehandeling Landbouw en Natuur pleiten voor het invoeren van een eerlijkeprijsbewijs voor tussenhandelaren, supermarkten en andere retailers voor landbouwproducten.
Duurzaam
Via het eerlijkeprijsbewijs moeten marktpartijen kunnen aantonen dat de inkoopprijs die zij boeren bieden, voldoende is om de productiekosten te dekken, inclusief kosten die gemaakt worden om te voldoen aan de maatschappelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn, gezondheid, natuur en milieu. Hierdoor wordt een duurzaamheidsbodem in de markt gecreëerd.
Transparante voedselketen
Op dit moment verkopen boeren hun producten vaak onder de kostprijs. Dit gaat ten koste van boeren, dieren, natuur en milieu. Marianne Thieme: “Er moet een beter verdienmodel voor de boeren komen. In de prijs die de boer voor zijn product krijgt dienen de daadwerkelijk gemaakte kosten gedekt zijn. Supermarkten en andere afnemers dienen dit aan te kunnen tonen. Dit betekent een stap naar een transparantere voedselketen waarin de kwaliteit van het voedsel én het dierenwelzijn, de bescherming van de natuur en het milieu beter gewaarborgd kunnen worden.”

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.