De Partij voor de Dieren wil dat Nederland gaat voldoen aan de 'groennorm' van de Verenigde Naties die stelt dat per inwoner 48m2 groen beschikbaar moet zijn in stad of dorp. Esther Ouwehand heeft daarop aangedrongen in Kamervragen aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Nederland haalt de norm voor voldoende groen in stedelijk gebied bij lange na niet, en dat heeft grote gevolgen voor het leefklimaat en de volksgezondheid. Op hete zomerdagen merken mensen dat aan den lijve: in wijken met veel groen blijkt de temperatuur lager te liggen dan in straten waarin tegels en stenen de overhand hebben.
Effecten van groen
De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de verstening van steden en dorpen. Bij de aanleg van nieuwbouwwijken is het aandeel openbaar groen de afgelopen jaren zienderogen teruggelopen, en ook in bestaand gebied lijken gemeenten weinig oog te hebben voor het belang van de aanwezigheid van stadsnatuur. Dit terwijl verschillende onderzoeken naar de effecten van groen in steden en dorpen, waaronder het project ‘Groen Loont’, uitwijzen dat de aanwezigheid van groen in steden en dorpen de gezond van mensen bevordert en daarmee een flinke besparing in zorgkosten oplevert. Zo kan jaarlijks 1,4 miljard euro worden bespaard door verminderd gebruik van onder andere medicijnen tegen ADHD, obesitas en antidepressiva. Groen op daken en terrassen kan de afvoer van regenwater bevorderen en dit zou een besparing in de kosten voor afvoer en zuivering van regenwater kunnen opleveren van 9 miljoen euro per jaar. Een derde belangrijk voordeel van groen in steden en dorpen is de vermindering van hitte in tijdens zomermaanden.
Actieplan
De Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Atsma daarom opgeroepen om in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te werken aan een actieplan voor de letterlijke vergroening van steden en dorpen. De partij wil dat de regering ernaar streeft dat de ‘groennorm’ van de VN in Nederland wordt gehaald.
Minder warm
Esther Ouwehand: "Op warme zomerdagen kun je zelf merken wat natuur voor ons doet. Als je voldoende groen in je woonomgeving hebt, is het minder heet dan wanneer je omgeven bent door louter stenen en beton. Maar er zijn veel meer voordelen als je ook in de stad ruimte maakt voor groen. Mensen voelen zich beter, zijn gezonder, hebben minder last van wateroverlast en zien egels, vlinders, bijen en vogels terugkeren in hun tuin. Iedereen wordt beter van een groenere leefomgeving. Tijd voor een actieplan voor groenere steden en dorpen."