Vroege Vogels

PvdD: geen vliegveld bij Lelystad

  •  
30-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boeing.jpg
De Partij voor de Dieren is fel tegen de plannen voor de aanleg van vliegveld Lelystad. “Waarom nog meer luchtvaart als we nu al de klimaatdoelstellingen niet halen?” aldus Esther Ouwehand vandaag in het Tweede Kamerdebat over de luchthavens Lelystad, Twente, Eindhoven en Schiphol. De Partij voor de Dieren pleit voor milieuvriendelijke vormen van vervoer.
De Partij voor de Dieren verzet zich al langer tegen aanleg van nieuwe luchthavens. Het steeds weer uitbreiden en aanleggen van nieuwe luchthavens stimuleert de meest vervuilende vorm van vervoer. Daarnaast gaan nieuwe luchthavens vaak ten koste van natuurgebieden en de dieren die daarin leven.
Lelystad
Behalve dat een nieuw vliegveldin Lelystadzorgt voor een ongewenste stimulans van vliegverkeer, ligt de beoogde locatie in een vogelrijk gebied, vlak naast de Oostvaardersplassen. Het risico dat vliegtuigen in botsing komen met rondtrekkende vogels is daardoor groot. “Bij Schiphol worden ganzen al massaal afgeslacht, onder het mom van ‘veilige luchtvaart’. Het aanleggen van een nieuw vliegveld in een gebied waar jaarlijks tienduizenden ganzen vliegen zal opnieuw een enorme afslachting tot gevolg hebben,” waarschuwt Esther Ouwehand. “De enige veilige optie is: niet vliegen op Lelystad.”
Twente
Goed nieuws is er voor natuur en milieu in Twente. Het plan om vliegveld Twente als luchthaven voor commerciële burgervluchten in te zetten ging onlangs van de baan. De kap van honderden bomen kon hierdoor voorlopig worden voorkomen. De Partij voor de Dieren pleit nu voor het weghalen van de landingsbaan in Twente en ondersteunt duurzame alternatieven voor het gebied, zoals onder andere aangedragen door Natuurmonumenten.
Nachtvluchten
Voorafgaand aan het debat nam Ouwehand een petitie in ontvangst van actiegroep ‘Geen vluchten na elven’. De Partij voor de Dieren steunt deze burgeroproep om ’s nachts geen vliegtuigen van en naar Eindhoven te laten vliegen. “De hardwerkende Nederlanders waar u voor zegt op te komen hebben ook nachtrust nodig,” verweet Ouwehand de VVD, die voor nachtelijke vluchten pleit. De Partij voor de Dieren maakt zich wel zorgen om de gezondheid van omwonenden van luchthavens.
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.