PvdA wil verdubbeling subsidie zonnepanelen
• 19-04-2009
• leestijd 2 minuten
Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) gaat een plan indienen om de subsidie die de overheid dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor bedrijven en particulieren om zonnepanelen te installeren, bijna te verdubbelen. Dat maakte Samsom bekend in de speciale uitzending van VARA’s ‘Vroege Vogels’ over zonne-energie. Het potje met 88 miljoen euro die minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft gereserveerd voor zonnepanelen, wil Samsom uitbreiden met nog eens 72 miljoen.
Het gaat om de zogeheten SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproducten), waar consumenten sinds 6 april gebruik van kunnen maken. Dit jaar is er voor kleine installaties voor huishoudens 62 miljoen subsidie beschikbaar. De subsidie voor zonnepanelen is erg populair. De 26 miljoen, die gereserveerd was voor middelgrote installaties voor met name bedrijven, was binnen twee dagen al overtekend.
“Een hoopgevend signaal, maar die 88 miljoen is dus niet genoeg”, zegt Samsom. “Voor de middelgrote systemen was geld beschikbaar voor 5 Megawatt. Dat wil ik uitbreiden naar 15 Megawatt. Bij de systemen voor huishoudens wil ik nog eens 5 Megawatt optellen. In totaal komt er dan 72 miljoen euro extra beschikbaar voor zonne-energie”, aldus Samsom in ‘Vroege Vogels’.
Het extra geld voor zonne-energie wil Samsom halen uit het budget voor windenergie voor 2011, omdat er voor windmolens op land vertraging is ontstaan door procedures die de vergunningsverlening belemmeren. Samsom: “dat budget kunnen we helaas niet opmaken, dus dat geld wil ik verschuiven naar zonne-energie”
De overheid bepaalt nu elk jaar hoeveel subsidie er vrijgemaakt wordt voor het opwekken van zonne-energie door bedrijven en particulieren. Het PvdA-kamerlid is geen voorstander van een zogenaamde “open einde regeling”, zoals Duitsland die kent. Een dergelijke regeling liep enkele jaren geleden volgens Samsom uit de hand. “Ik wil verantwoordelijk met belastinggeld omgaan en ik vind de subsidieregeling zoals die er nu is een beter systeem”.
De SDE-subsidie krijgt de consument niet voor het kopen van de zonnepanelen, maar voor de groene stroom die ze produceren. Subsidieaanvragers krijgen gegarandeerd 15 jaar lang een vergoeding voor hun groene stroom. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de stroomprijs en is zo gekozen dat de panelen zich na ongeveer 11 jaar hebben terugverdiend.