Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PvdA wil verbod import conflictgrondstoffen

  •  
24-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mobiel.jpg
Net zoals de invoer en verkoop van illegaal gekapt hout verboden is, moet ook de import van illegaal gewonnen 'conflictgrondstoffen' strafbaar worden. De PvdA wil dat minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich hiervoor in de Europese Unie gaat inzetten.
Coltan
Het gaat dan om grondstoffen die illegaal worden gewonnen in conflictgebieden zoals de Democratische Republiek Congo. De rebellen gebruiken de inkomsten van de verkoop van deze grondstoffen om hun strijd te financieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om coltan dat wordt gebruikt voor mobieltjes.
Duurzame ontwikkeling
,,Door het verbieden van de import nemen we de markt voor illegale conflictgrondstoffen weg en stimuleren we eerlijke grondstoffenwinning die bijdraagt aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling'', aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. Bedrijven in de EU moeten transparant gaan maken waar hun grondstoffen vandaan komen.
De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de Grote Merenregio in Centraal-Afrika. Maij zal daarin met haar voorstel komen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.