NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

PvdA wil bijensterfte stoppen

29 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
bijen_65.jpg

© Fotograaf: ariedegroot

De PvdA wil bijensterfte stoppen door het inzaaien van braakliggend terrein in Nederland te stimuleren. Bijen eten stuifmeel en nectar van bloeiende bloemen, maar het aanbod daarvan is tanende. Onder meer door het gebruik van pesticiden en te weinig volwaardig voedselaanbod. Daardoor zijn er steeds minder bijen.
Tweede Kamerlid Henk Leenders wil dat er maatregelen worden getroffen om lokale overheden, projectontwikkelaars en grondeigenaren hun braak liggende gronden te laten inzaaien met bij-vriendelijke planten. Zo hebben bijen weer te eten en kunnen ze andere planten bestuiven.
Ongebruikt terrein
Henk Leenders: “Bijen staan onder grote druk. Het beplanten van braakliggende stukken helpt de druk te verminderen. In Nederland ligt veel ongebruikt terrein dat zich uitstekend leent voor inzaaien. Dat kunnen agrarische gronden zijn, maar ook gronden die op termijn bestemd zijn voor woningbouw of bedrijventerreinen.”
Bijensterfte is een groot probleem. Bijen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening en agrarische economie. Specialisten stellen dat als alle bijen verloren zouden gaan in het kielzog daarvan alle landbouwbedrijven binnen een jaar in de rode cijfers zitten en failliet gaan. Nog later zou de voedselvoorziening in gevaar komen. 
Debat over bijensterfte
Leenders: “Onze bijen zijn letterlijk van levensbelang. Een voedselaanbod voor bijen gedurende het hele jaar op braakliggende bouwgronden en op industrieterreinen en in bermen van snelwegen zal helpen. Zo bestrijden we de bijensterfte, stellen we de agrarische belangen van telers veilig en laten onze biodiversiteit weer opbloeien.” De Kamer debatteert morgen over de staat van de natuur in Nederland en over de bijensterfte.
Beluister ook de radioreportage: Boeken over bijen en hommels
Bron: PvdA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.