Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PvdA: verbod op niet-duurzaam gevangen vis

  •  
18-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_110617.jpg
PvdA-europarlementslid Dorette Corbey vindt dat winkels alleen nog duurzaam gevangen vis mogen verkopen. De maatregel moet in de plaats komen van het weinig gebruikte keurmerk voor biologisch verantwoord gevangen vis.
Volgens Corbey herkennen consumenten zelden het keurmerk voor diervriendelijke visserij: een blauw ovaaltje met een witte vis erin. Bij viskramen hebben onverpakte haringen en andere vissen sowieso al geen keurmerk, stelt de Haarlemse politica. Corbey heeft de Europese Commissie daarom donderdag gevraagd ,,verdere maatregelen te nemen om consumenten te stimuleren alleen duurzame vis te eten.''
Nu hebben enkele visproducten, waaronder vissticks, een keurmerk voor diervriendelijke vis. Dat betekent dat de netten aan bepaalde eisen voldoen en dat er weinig bijvangsten van andere vissoorten zijn.
Corbey zegt met haar voorstel de overbevissing te beperken. Vooral de kabeljauw, tong en heek zijn flink schaarser geworden. ,,De visserijministers staan altijd meer vangsten toe dan de biologen adviseren. Dat houdt zo geen stand'', aldus Corbey.
Ze wil van het EU-voorzitterschap bovendien strengere maatregelen tegen illegale vangsten. Een recent verschenen boek 'Leeg' van de Britse schrijver Charles Clover suggereert dat vissers 60 procent illegaal extra vangen, boven de toegestane hoeveelheden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.