Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Putters, zeearend, fenolijn en overige radio-onderwerpen

4 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Putter - Distelvink - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: JurgenMaassen

In de uitzending van 6 oktober 2019 zaten andere andere de volgende onderwerpen.

Putterparadijs

Vlakbij onze uitzendplek in Naarden zijn de laatste weken heel regelmatig putters te zien. Met een flinke groep strijken ze neer in een veldje vol kaardebollen om daar de zaden eruit te peuteren. Voor boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten begon het ‘vogelen’ met het van zijn eerste putter. Volgens hem is het Naardermeer een walhalla voor de vogel, die ook wel distelvink wordt genoemd. 

Zeearend gezenderd

De zeearend is bezig met een onmiskenbare opmars in Nederland. De Werkgroep Zeearend volgt de ontwikkelingen op de voet, sinds dit jaar ook met vier gedenderde jonge vogels. Waar gaan ze naartoe nadat ze door hun ouders uit het territorium worden getikt?

Toekomst van de landbouw

Duizenden boze boeren op het Malieveld in Den Haag en de grootste ochtendspits ooit. Het boerenprotest deze week heeft wat los gemaakt in Nederland. Toch besloot het kabinet waarschijnlijk dat de veestapel moet worden verkleind om de stikstofcrisis op te lossen. Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu vertelt in Vroege Vogels wat de stikstofdiscussie betekent voor onze toekomstige landbouw.

Vogeltrek bij het Lauwersmeer

Als je wat vogels betreft aan het Lauwersmeergebied denkt, dan zie je vooral zee- en kustvogels voor je. Maar het gebied herbergt in deze tijd van vogeltrek ook veel zangvogels. Die niet zingen, maar zich wel laten horen. Maar niet iedereen is op doortrek. Samen met bioloog Christophe Brochard zien en horen we ook veel baardmannetjes.

Stekers en bijters: de hoofdluis

Luizenmoeders opgelet: in de serie “stekers en bijters’ deze keer een soort waar lange tijd veel misverstanden over hebben bestaan: de hoofdluis. Zelfs het RIVM heeft lang verkondigd dat de luis via kragen, knuffels en beddengoed zich naar de haardos een nieuw slachtoffer kruipt. Dat is regelrechte onzin.  Bioloog Geert-Jan Roebers schreef een aantal jaren geleden al in een boekje over de hoofdluis dat luizentassen en capes helemaal niet helpen.

Varens van Nederland

Ons land kent wel zeventig soorten varens en de meeste van deze soorten zijn dol op stikstof. Varenkenner Bart Hendriks trekt het bos in van het Fochteloërveen bij Veenhuizen. Een goed varengebied met een microklimaat dat zeer geschikt is voor varens. Hier groeit vooral adelaarsvaren en dubbelloof.

Fenolijn

Met het natte weer van de laatste weken wemelt het buiten van de paddenstoelen. En dat is te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder nog een hoop laatste en zelfs nieuwe bloeiers. En een bijzonder verhaal over een kauwtje.
Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's