Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotogenieke puttertjes | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3169 keer bekeken
  •  

Met zijn roodgekleurde kop en geel-zwarte vleugels is de putter een onmiskenbare vogel. Hij is daarom ook geliefd onder natuurfilmers. We maakten een selectie van mooie beelden van putters.

Beelden zijn van Hannekefun, Polfilet, Geert Bollen, Janny van den Burg, Simon Lodewijk, Oscar en Hilde en Gerrie van der Meulen.

Putters op de radio

In de radio-uitzending van zondag 4 december 2022 horen we puttertjes! Deze geluiden zijn opgenomen door Ko van Nispen bij Plompetoren in Zeeland. Daar hoort dit filmpje bij.

Op de distel

Je kunt putters vaak in de buurt vinden van distels, vandaar dat de vogel ook wel 'distelvink' wordt genoemd. Maar ook zonnebloemen en paardenbloemen zijn geliefde planten. Putters eten namelijk de zaden van deze planten. Tijdens de koude wintermaanden eten ze ook de zaden van els en lariks. Jonge putters daarentegen krijgen vooral insecten van hun ouders, omdat deze eiwitten bevatten die noodzakelijk zijn voor hun groei.

Putter op distel. Fotograaf: duyfje

© Fotograaf: duyfje

Jonge putters

Jonge putters hebben nog geen rode kop en zijn daardoor een stuk minder opvallend dan volwassen exemplaren. Maar je kunt ze alsnog herkennen aan de gele vleugelstreep, die ze als jong al wel hebben. 

Broeden

Putters vormen in de winter monogame paartjes. In het voorjaar begint de vrouw met het bouwen van een nest, waarbij het mannetje haar helpt door nestmateriaal te zoeken zoals gras, mos en veertjes. Het gebeurt nog weleens dat ze hierbij materiaal stelen uit andere nesten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.