Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Purmerend krijgt warmte uit het bos

  •  
13-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bomen_Kalfjeslaan.jpg
Stadsverwarmingsbedrijf SVP in Purmerend wil in de toekomst snoeihout uit Nederlandse bossen inzetten om de stad te voorzien van duurzame warmte. Het bedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst met Staatsbosbeheer getekend, zo hebben beide organisaties maandag gemeld.
De overeenkomst past in de SVP-plannen een biomassacentrale te realiseren. Met het oog op de warmtelevering moeten beschikbaarheid, kwaliteit en levering van de noodzakelijke grondstoffen goed zijn geregeld. De bouw van de installatie die groene warmte produceert, is momenteel in onderzoek.
Staatsbosbeheer hoopt met de opbrengst van de levering van snoeihout achterstallig onderhoud in bossen te kunnen financieren. Hierdoor blijven deze ondanks de bezuinigingen van het rijk op natuur mooi, sterk en goed toegankelijk voor publiek, aldus de organisatie.
Staatsbosbeheer werkt al op vergelijkbare wijze samen met energiebedrijven in Breda en op Texel. In beide gevallen levert de organisatie snoeihout uit de omgeving. Staatsbosbeheer noemt de samenwerking een succes, met name doordat de transportkosten laag blijven.
Het is de bedoeling ook het stadsverwarmingsbedrijf in Purmerend zoveel mogelijk van snoeihout uit de directe omgeving te voorzien. In Purmerend maakt zo'n 75 procent van de stad gebruik van stadswarmte. SVP zegt vanaf 2014 een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar te realiseren en wil volledig overstappen naar de levering van groene warmte. Biomassa speelt daarin een rol.
Hout uit bossen van Staatsbosbeheer heeft het FSC-keurmerk. Het wordt gebruikt voor vloeren, kozijnen en meubelen. Restmateriaal en snoeihout is volgens Staatsbosbeheer een goede grondstof voor groene energie. Het leveren van warmte uit verbrande houtsnippers staat in Nederland nog relatief in de kinderschoenen, zeggen beide organisaties. In Scandinavië is het in grote mate ingeburgerd, vaak via lokaal opererende warmtebedrijven.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.