Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn, boeren tellen nachtvlinders, helofytenfilter, thee van Nederlandse bodem en alle andere onderwerpen

  •  
24-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Unknown-1

PTThee, kruidenthee van Nedelandse bodem

Nee, thee hoeft niet altijd van ver te komen. Ook de Nederlandse akkers leveren sinds kort heerlijke kruiden waar thee van gemaakt wordt. Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt, twee jonge groene ondernemers, gingen ruim een jaar geleden op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren. Ze waren ervan overtuigd dat ook het herstel van natuur economisch aantrekkelijk kan zijn.

Joost van Schie uit Warmond is een van de boeren die meewerkt aan PTThee. Hij heeft een flinke strook midden in zijn weide ingezaaid met kamille en korenbloemen. Samen met zijn ouders heeft hij een melkveehouderij annex kaasmakerij met de prachtige naam : ‘De Eenzaamheid’. Hij vindt het belangrijk om mee te werken aan het maken van Nederlandse thee. “ Ik zie het aantal insecten in deze kruidenstrook enorm groeien en dat is fantastisch om te zien!”
Unknown

Boeren tellen nachtvlinders

De Vlinderstichting heeft sinds 2019 de handen ineen geslagen met LTO Noord en Boerennatuur om ook in de agrarische gebieden nachtvlinder monitoring te laten plaatsvinden. Er was voorheen weinig bekend over de verspreiding van de nachtvlinders in deze gebieden. Boeren vangen de vlinders in zogenaamde LedEmmers op hun erven en delen de waarnemingen enthousiast via een appgroep. 
nachtvlindertelling

Boer Harm van Hoeve met verslaggever Jesper Buursink bij de LedEmmer waarin de nachtvlinders gevangen worden.

© Jurrien van Dijk, Vlinderstichting

Helofytenfylter op boot

Je afwalwater zuiveren door het naar een vijver met riet en andere planten te laten stromen – dat idee is al erg oud. De vijver fungeert dan als een zogeheten helofytenfilter. Dat maakt een aansluiting op het riool overbodig. Maar wat nou als je zoiets wilt en op een boot woont? Twee bootbewoners in Tilburg hebben daar wat op gevonden…

Fenolijn

Reeën, wulpen, de kolibrievlinder, insecten op rottend fruit en  een groepje bunzingen. Allemaal deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.