Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rupsen beïnvloeden tijdstip bladverkleuring

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
herfstbladeren.jpg
Naast weersomstandigheden zijn er nieuwe aanwijzingen dat veel rupsenvraat het moment waarop bladeren verkleuren kan vertragen.
Tijdens de internationale fenologieconferentie begin september in Milwaukee presenteerde Rebecca Forkner van de George Mason Universiteit (VS) haar onderzoek naar de invloed van rupsenvraat op bladverkleuring.Veel vraat aan de rode esdoorn in het voorjaar door de rupsen van de plakker (een nachtvlinder) blijkt het tijdstip van bladverkleuring duidelijk te vertragen. Sterk aangevreten bladeren vallen echter niet eerder of later van de boom. Dit betekent dat de bladeren groener van de boom vallen dan in een normaal jaar. In een jaar met normale vraat was de bladverkleuring intenser en vielen bladeren eerder van de bodem waardoor de periode met verkleurde bladeren verkort werd.
Complex verschijnsel
Tot nu toe is het moment van bladverkleuring en bladval moeilijk te voorspellen. Wetenschappers die zich bezig houden met de bestudering van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (fenologie) zijn er nog niet achter welke factoren in welke mate een rol spelen. Het is een complex samenspel van weersomstandigheden in de voorgaande maanden, bodemgesteldheid, vochtbeschikbaarheid, en lichtintensiteit.Als de invloed van insectenvraat op grote schaal een rol speelt, ook in ons land, dan wordt het voorspellen van bladverkleuring en bladval er niet eenvoudiger op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.