Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Pruikzwam paddestoel van het jaar 2016

8 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
pruikzwam_groot_01.jpg

© Fotograaf: Belton

Hij kan zo groot worden als een voetbal, maar toch kom je hem zelden tegen: de pruikzwam (Hericium erinaceus) . De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft de pruikzwam uitgeroepen tot paddestoelensoort van 2016. De paddestoel bestaat uit lange, bleekgekleurde, hangende stekels, die aan het uiteinde bruingeel verkleuren. De stekels groeien uit een knolvormig vruchtlichaam. In heel West-Europa is de pruikzwam een weinig voorkomende paddenstoel. In Nederland kom je hem vooral tegen op de Veluwe, in het Rijk van Nijmegen en op de Utrechtse heuvelrug. 
pruikzwam1
Pruikzwam in holte. Fotograaf: AndyLuberti.
Er komen in Nederland nog drie andere soorten uit de Hericium-familie voor die eveneens prachtig zijn om te zien maar een stuk zeldzamer. Dit zijn de vrij zeldzame gelobde pruikzwam, de zeldzame kammetjesstekelzwam en de koraalstekelzwam die zeer zeldzaam is.
pruikzwam-gelobd
Gelobde pruikzwam. Fotograaf: Belton.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar