Vroege Vogels

Provincie Utrecht in beroep tegen verbod op doden wilde dieren

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwaan

Knobbelzwaan

© Fotograaf: Jeanet1

De provincie Utrecht is het niet eens met de uitspraak, die de rechter afgelopen maand deed over het afschieten van wilde zwijnen, vossen en knobbelzwanen. Volgens de rechtbank Midden-Nederland moet de provincie beter motiveren waarom de dieren gedood mogen worden. De zaak was aangespannen door Animal Rights en Fauna4Life.

Nu gaat Utrecht in hoger beroep. De provincie stelt dat de uitspraak "verstrekkende gevolgen" heeft voor het beleid en wil snel duidelijkheid hierover van de Raad van State, de hoogste rechter in dit soort zaken.

Geen significante schade

Utrecht wijst er onder meer op dat wilde zwijnen in heel het land worden afgeschoten, behalve in specifieke natuurgebieden waar ze van de overheid wel mogen leven, zoals de Veluwe en De Meinweg in Limburg. De dieren kunnen onder meer schade veroorzaken aan landbouwgewassen, varkenspest verspreiden en aanrijdingen veroorzaken. De rechter vindt echter dat helemaal niet vaststaat dat kleine populaties echt significante schade veroorzaken in Utrecht.

Ook de regels voor het afschieten van knobbelzwanen, die bijvoorbeeld graslanden kunnen beschadigen, zijn volgens de rechtbank niet goed onderbouwd. Zo ging het in de zaak over de grens van 250 euro. Vanaf dat bedrag is volgens de huidige ontheffing sprake van "belangrijke schade". Daar zette de rechter vraagtekens bij.

Reeën op de weg

Reeën mogen wel nog afgeschoten worden. Dat heeft te maken met de verkeersongelukken die de dieren kunnen veroorzaken als zij op de weg lopen. De rechtbank oordeelt dat Utrecht genoeg heeft gedaan om de dieren van de weg te houden.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.