NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Provincie Noord-Holland spreekt zich uit tegen levend koken van kreeften en krabben

3 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Amerikaanse rivierkreeft

© Fotograaf: Luukie

Provincie Noord-Holland gaat geen middelen meer steken in activiteiten en evenementen waarvoor krabben en kreeften levend worden gekookt. Dit was het resultaat van een succesvol ingediende motie van de Partij voor de Dieren tijdens een vergadering van de Provinciale Staten. 
In de zomer bleek dat provincie Noord-Holland een ‘exclusieve Masterclass Rivierkreeften’ had ondersteund, waarvoor mogelijk rode Amerikaanse rivierkreeften levend werden gekookt. De Gedeputeerde Staten waren deze zomer in eerste instantie van mening dat er geen bezwaar was tegen deze behandeling van kreeften en krabben, omdat landelijk beleid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dicteert dat er geen onomstotelijk bewijs is dat kreeften kunnen lijden. Landelijk is daarom nog geen verbod op het levend koken van kreeften.
Maar Statenlid Kostić wees maandag op het voorzorgsbeginsel: “De huidige informatie over de pijn- en stresservaring van krabben en kreeften geeft meer dan genoeg reden om “redelijkerwijs te vermoeden” dat de dieren kunnen lijden. Dan zou de conclusie moeten zijn om te stoppen met de kwelmethoden, in plaats van door te gaan. ” 
De Staten gingen mee in die redenering en uiteindelijk werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse overheidslaag zich uitspreekt tegen het levend koken van krabben en kreeften. In Zwitserland en Nieuw-Zeeland is deze methode al verboden.
Bron:  Provinciaal Bestuur van Noord-Holland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.