Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincie bespreekt verbod op megastallen

  •  
26-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kip_vlees.jpg
Komende maandag bespreken Provinciale Staten van Noord-Holland het burgerinitiatief tegen megastallen. Milieudefensie en de Dierenbescherming hebben dit eerste burgerinitiatief in de provincie Noord-Holland ingediend met steun van ruim 25.000 inwoners. Schrijfster Yvonne Kroonenberg zal tijdens de vergadering het verbod op megastallen ondersteunen.
Aanleiding voor het burgerinitiatief vormt een bouwplan voor een megastal in Middenmeer, dat met ruim 14 miljoen vleeskuikens per jaar de grootste kippenfabriek van Nederland moet worden. Megastallen zijn slecht voor het milieu, schaden het landschap en veroorzaken veel dierenleed. Bedoeling van het burgerinitiatief om Provinciale Staten te
bewegen in heel Noord-Holland over te gaan tot een verbod op grootschalige bio-industrie. Bij de inhoudelijke behandeling komende maandag zullen de indieners onderstrepen dat de provincies Groningen en Flevoland onlangs deze stap al hebben gezet.
Wat: - Gezamenlijke commissievergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland over burgerinitiatief ‘Stop Veefabrieken’- Inbreng van Yvonne Kroonenberg, Dierenbescherming en Milieudefensie
Wanneer: Maandag 2 maart, aanvang vergadering om 13.30 uur
Waar: Provinciehuis Noord-Holland, Dreef 3, 2012 HR Haarlem
Gedeputeerde Staten hebben in een eerste reactie al aangegeven nieuwe vestiging van megastallen af te wijzen. Voorgesteld wordt eind 2009 te besluiten over mogelijkheden voor (grote) uitbreiding van bestaande bio-industrie. Milieudefensie en de Dierenbescherming vinden dit laatste merkwaardig, aangezien de provinciale volksvertegenwoordiging nù dient te besluiten over het hierover ingediende burgerinitiatief. Voor een verbod op grootschalige uitbreiding bestaat een breed draagvlak onder de bevolking. Inwoners van de provincie Noord-Holland hebben immers het burgerinitiatief massaal gesteund. In korte tijd lukte het de twee organisaties om ruim 25.000 steunbetuigingen te verzamelen. Volgens de provinciale verordening waren 5.000 geldige handtekeningen al voldoende. Van schrijfster Yvonne Kroonenberg verscheen deze week “Alleen de knor wordt niet gebruikt”, een biografie van het varken in de bio-industrie. Het boek is ontwikkeld in samenwerking met Varkens in Nood. Ze zal de provinciale politici maandag toespreken en hen een exemplaar van het boek overhandigen.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.