Vroege Vogels

Provinciale politici beloven kritischer beleid voor bedrijventerreinen

  •  
03-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_249450.jpg
Milieuorganisaties willen ‘zuinig op ruimte’-beloften zwart op wit.
Provinciale politici beloven strenger te gaan toezien op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen om zoveel mogelijk de open ruimte te sparen. Dit wijst een enquête onder provinciale politieke partijen uit, die is gehouden door De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De milieuorganisaties dringen erop aan die beloften na de verkiezingen vast te leggen in de provinciale akkoorden.
Opvallend is dat vrijwel alle politieke partijen aangeven meer te willen investeren in de aanpak van verouderde terreinen. Daarnaast wil het merendeel ruimteverspilling door overaanbod voorkomen door de vraagprognoses aan te passen en nieuwe terreinen op nut en noodzaak te toetsen.
“Wij zijn blij dat in de provincies een nieuwe wind lijkt te gaan waaien”, concludeert Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu. “We pleiten er wel voor om deze verkiezingsbeloften  kei-hard vast te spijkeren in de nieuwe provinciale akkoorden. Bij voorgaande verkiezingen stond “zuinig op ruimte” ook al hoog op de prioriteitenlijstjes van politieke partijen. De hoeveelheid verouderde en verloederde bedrijfsterreinen is echter nog nooit zo groot geweest als nu”, aldus Joris Hogenboom namens De Provinciale Milieufederaties.
De milieuorganisaties hebben hun wensen in een open brief aan provinciale politici kenbaar gemaakt. Natuur en Milieu en de milieufederaties pleiten onder meer voor een stop op nieuwe plannen voor bedrijventerreinen en het nog eens kritisch bekijken van bestaande plannen. Volgens de milieuorganisaties moet absolute prioriteit worden gegeven aan het opknappen van verouderde bedrijventerreinen. Het moet daarbij uitdrukkelijk gaan om herstructurering die ruimtewinst oplevert en niet om een cosmetische opknapbeurt. Verder moeten er scherpe eisen worden opgesteld voor intensiever ruimtegebruik, bijvoorbeeld met minimum bebouwingspercentages in bestemmingsplannen.
Meer informatie: Zuinig op ruimte.nl (vanaf 3 maart online)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.