Vroege Vogels

Protisten zitten overal

  •  
13-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
Protisten_Eckhard Völcker & Steffen Clauß

Protisten onder de microsoop hebben allerlei vormen

© Eckhard Völcker & Steffen Clauß

Protisten zitten overal

Ze zitten echt overal: in de bodem, in het water, in de lucht… eencellige organismen die geen plant, geen dier, geen bacterie of schimmel zijn, maar protist. En we weten er bar weinig van.
Samen met een handjevol andere wetenschappers heeft Stefan Geisen van de Wageningen Universiteit in kaart gebracht waar je welke protisten kunt vinden.

DNA-techniek

Nieuwe onderzoekstechnieken hebben het mogelijk gemaakt om protisten in te delen aan de hand van hun genetische code. De dominante soorten blijken nog geen honderdste millimeter lang te zijn en vooral bacteriën te eten. Andere hoofdtypes zijn fototrofen (algen), die hun energie direct uit het licht van de zon kunnen halen, en parasieten, die in andere organismen leven. In dit filmpje zie je protisten genaamd cryptodifflugia die een nematode (een klein wormpje) verorberen:

Biodiversiteit

Geisen: "Deze studie geeft ons een nieuwe kijk op biodiversiteit in de bodem. In de toekomst kunnen we misschien zelf bodemgemeenschappen gaan samenstellen, waarmee we opbrengst van gewassen kunnen verhogen of meer koolstof in de bodem kunnen vastleggen. Maar daarvoor moeten we eerst meer te weten komen over deze onderbelichte groep."

Meer mooie foto's uit het onderzoek van Eckhard Völcker & Steffen Clauß vind je hier

Het hele onderzoeksverslag is te lezen in dit PDF-bestand (wel in het Engels):

Meer over:

protisten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

erprast
erprast16 mrt. 2020 - 20:34

Begin jaren 70 onderzocht ik microörganismen in het maag- darmstelsel van herkauwers op “biochemie” van de veterinaire faculteit.Deze fotografische beelden, die wij toen nog niet zo mooi konden maken, geven mij een feest van herkenning.Wij ontdekten toen al dat protisten in de pens leven van bacteriën en daarmee een bron werden van eiwitten voor herkauwers. Het oogsten van eiwitten vindt dan plaats in de lebmaag. Varkens eten graag in waterplassen rottende eikels omdat daar hetzelfde gebeurt als in de pens.Ook ontdekten wij dat protisten niet alleen bacterieën eten maar ook koesteren: die bacterieën werden later in de evolutie de mitochondrieën. Veel ciliate protozoën In de pens / de modder hebben nu zowel mitochondrieën als opgevreten bacterieën. Bedankt dus voor jullie uitwerking van dit onderwerp.Evert Prast

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.