Vroege Vogels

Protestwalvis tegen mega olie- en gaswinningsproject

  •  
25-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
In een gezamenlijke actie bij de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op 27 april, roepen Milieudefensie en het IFAW de bank op om niet te investeren in Sakhalin-II. Door dit mega olie- en gaswinningsproject in het oosten van Rusland dreigen niet alleen de laatste honderd grijze walvissen uit te sterven, ook zal de investering van ABN Amro een CO2-uitstoot veroorzaken die ruim vijf keer groter is dan de uitstoot van geheel Nederland in een jaar tijd. Uit protest wordt voor het hoofdkantoor van ABN Amro een grote opblaasbare walvis geplaatst.
Met de actie vragen Milieudefensie en het IFAW aan aandeelhouders en raad van bestuur van ABN Amro om geen geld te investeren in Sakhalin-II, een van de grootste en meest controversiële olie- en gaswinningsprojecten in de wereld. De afgelopen jaren heeft dit project tot grote sociale en milieuproblemen geleid. De inheemse bevolking kampt met olievervuiling, vernietiging van hun leefomgeving en een afnemende visstand.
'Het wordt tijd dat ABN Amro haar geld niet langer investeert in projecten die klimaatverandering aanjagen, maar kiest voor investeren in duurzame energie. ABN Amro noemt duurzaam ondernemen niet voor niets een essentieel onderdeel van haar activiteiten', aldus Donald Pols van Milieudefensie.
'Sakhalin-II zal zeer schadelijke gevolgen hebben voor de laatste honderd met uitsterven bedreigde West-Pacifische grijze walvissen', stelt IFAW directeur Marcel Bertsch. 'Wij willen de ABN Amro dan ook dringend verzoeken om dit project niet te financieren.'  
Bron en meer informatie: Mileudefensie.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.