Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Protestkoor zingt 'Ode aan het IJmeer' voor Cramer

  •  
25-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
Aan de vooravond van het kabinetsbesluit over de toekomst van het IJmeer, vooralsnog gepland op 16 oktober, organiseerde Milieudefensie vandaag een zingend appèl in Den Haag. Een koor van ruim zestig zangers, met medewerkers van milieu-, natuur-, watersport- en cultuurorganisaties, vertegenwoordigers van verschillende gemeenten én omwonenden van het IJmeer, zong Minister Cramer van Milieu toe. Met hun 'Ode aan het IJmeer' riepen zij haar op, dit unieke landschap te sparen en af te zien van plannen voor buitendijks bouwen en een brug door het IJmeer. De minister kreeg een rapport overhandigd waaruit blijkt dat een nieuwe OV-verbinding door het IJmeer onnodig is, als de bestaande Flevolijn versterkt wordt.
'Schitterend IJmeer, Uniek open water' zo luidde de eerste zin van het refrein van de Ode aan het IJmeer. Een prachtige frase, vond Minister Cramer, die zei te hopen dat het koor deze ook ná het komende kabinetsbesluit nog uit volle borst zal kunnen zingen. Officieel kon de minister nog geen reactie geven op de oproep van de organisaties die zich in het gelegenheidskoor verenigd hadden, omdat ze daarmee vooruit zou lopen op het aankomende kabinetsbesluit. Maar ze gaf wel aan dat ook zij het IJmeer ziet als een prachtig open landschap dat bewaard moet blijven.
Om duidelijk te maken dat een nieuwe OV-verbinding door het IJmeer niet alleen ongewenst, maar ook onnodig is, overhandigde directeur Frank Köhler van Milieudefensie vandaag ook de verkeersstudie 'Een sterke Flevolijn houdt het IJmeer open' aan de minister. Deze studie, uitgevoerd door Milieudefensie, Natuur en Milieu Flevoland, Milieufederatie Noord Holland en Milieucentrum Amsterdam, toont aan dat een OV-verbinding door het IJmeer niet noodzakelijk is voor het verbeteren van het openbaar vervoer tussen Amsterdam en Almere. Köhler: “Een versterking van de bestaande Flevolijn over de Hollandse Brug kan zorgen voor net zo'n goede bereikbaarheid van Amsterdam als een nieuwe verbinding.”
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.